Geslaagde EU kijkdag bij GBP

Aan het eind van de EU Kijkdag afgelopen zaterdag 12 mei in het Geomaticapark in Marknesse ontvingen de 4 trotse winnaars van de GPS puzzeltocht hun VIP arrangement uit handen van de directeur van de Duits Nederlandse Windtunnel. Het vormde het slotstuk van een geslaagde dag waarbij 20 bedrijven zich presenteerden aan het publiek.

De bedrijven hadden niet te klagen over belangstelling: al voor de opening om 11:00 uur meldden zich de eerste bezoekers. Zij werden ontvangen in de hal van het Geomaticapark waar bedrijven de nieuwste ontwikkelingen voor het gebruik van satellietdata demonstreerden: bijv. het meten van waterkwaliteit, zeer gedetailleerde weersverwachtingen voor windmolenparken en off shore activiteiten, of de veiligheid van dijken. Veel van deze innovaties zijn gerealiseerd met een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Naast de ingang konden kinderen een PDA krijgen waarmee een puzzeltocht door een gedeelte van het Waterloopbos kon worden gemaakt. Onderweg moesten vragen over o.a. geomatica en ruimtevaart worden beantwoord aan de hand van korte filmpjes.

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium verzorgde buiten op gezette tijden demonstratievluchten met een quadrocopter, een op afstand bediende ca. 2 kilo zware miniatuurversie van een helikopter uitgerust met een videocamera. De beelden konden direct worden bekeken op een beeldscherm. De verwachting is dat dergelijke systemen door de brandweer en politie steeds vaker gebruikt gaan worden.

In de grote zaal van het Geomaticapark stonden diverse bedrijven. Eén van de bedrijven had een klein onbemand vliegtuigje opgesteld. Met een speciale fotocamera worden beelden gemaakt van landbouwpercelen om vroegtijdig ziektes op te sporen. De opgestelde 3D printer was voor de kinderen en volwassenen een groot succes: nauwkeurig werd bekeken hoe bijv. een fluitje werd gemaakt! De soldeerworkshop voor kinderen  bij het Technocentrum was een succesnummer. Terwijl de kinderen soldeerden konden de ouders proeven van in de polder geproduceerde Maronesse wijnen.

Voor veel bewoners uit de regio bood de EU Kijkdag een prima gelegenheid om eens nader kennis te maken met de innovatieve producten en diensten in en uit onze regio.

Foto:
Directeur DNW Georg Eitelberg en Loco-burgemeester Willy Schutte met de prijswinnaars van het VIP arrangement voor een bezoek aan de Duits Nederlandse Windtunnel.
Zittend: Klaas van Kuijk, David Eertink,
Staand: Georg Eitelberg, Willy Schutte, Bart en Thijs Vogelzang
Niet op de foto maar wel prijswinnaar: Daan Beekman.