De geluidsoverlast van vliegtuigen en de invloed van het vliegverkeer op ons milieu staan continue in het centrum van de maatschappelijke belangstelling. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium voert met regelmaat studies uit naar deze effecten en met name in de regio’s rond luchthavens. De metingen voor deze studies worden geanalyseerd door de experts van het NLR en vergeleken met de resultaten van modellen.

Omdat het hier om een vorm van geo-informatie gaat, maakt het NLR bij voorkeur gebruik van specifieke hulpmiddelen voor de verwerking en visualisatie van geografische gegevens. Het gebruik van deze hulpmiddelen vereist veelal de ondersteuning van geomatica deskundigen. De geomatica groep van het NLR heeft een netwerkapplicatie ontwikkeld waarmee geo-expertise en geo-tools via internet beschikbaar worden gemaakt aan de collega’s in de luchtvaart sector. Die kunnen nu vanaf elke werkplek allerlei bewerkingen uitvoeren op de gegevens. De resultaten zijn ook op professionele wijze als kaartlagen te presenteren zonder zich daarbij te bekommeren over de technische achtergronden.

Deze netwerkapplicatie die ontwikkeld is op basis van een service gerichte architectuur zal als voorbeeld dienen van soortgelijke toepassingen die het NLR voor en in samenwerking met de GBP bedrijven zal ontwikkelen.